PODARITE DEL DOHODNINE ŠPORTU

Približuje se konec leta in s tem zadnji rok za oddajo obrazcev za donacije dohodnine za leto 2021. Zato predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez g. Bogdan Gabrovec ponovno poziva vse klube in društva na akcijo Podari del dohodnine športu. Na OKS – ZŠZ želijo s projektom pomagati slovenskemu športu do dodatnih sredstev za delovanje, ki jih v tem obdobju še kako potrebujejo.

Za donacije dohodnine za leto 2020 je bilo oddanih preko 7.000 zahtev, kar pomeni preko 200.000 € dodatnih sredstev za šport letno. Še vedno pa je veliko prostora, saj približno polovica zavezancev za dohodnino še vedno ne donira svojega dela dohodnine v višini 1%. To pomeni, da letno preko 10 milijonov € ni dodeljenih direktno ter se delijo na način, da šport praktično ne participira.

Vsak davčni zavezanec rezident lahko po Zakonu o dohodnini zahteva, da se do 1 % dohodnine nameni tudi za financiranje športnih društev, ki imajo status društva v javnem interesu. Takšna donacija za zavezanca ne predstavlja nobenega stroška, saj gre za dohodnino, ki jo sicer plača državi. Za pridobitev statusa so vse potrebne informacije navedene na spletni strani MIZŠ. Društva, ki bodo status pridobila do konca letošnjega leta, bodo lahko bila deležna donacij dohodnine za leto 2022.

Klubi v OBZL, ki že imajo status:

• BALINARSKI ŠPORTNI KLUB KRIM
• BALINARSKI ŠPORTNI KLUB POLJE
• BALINARSKI ŠPORTNI KLUB TIVOLI, LJUBLJANA
• BALINARSKO ŠPORTNO DRUŠTVO HERMES “LL”

V opozorilo klubom in društvom, ki ste pridobili status do 31.12.2019 morate posredovati manjkajoča poročila in sicer najkasneje do 31.3.2021. Če ste status pridobili v letu 2020, v letu 2021 NI POTREBNO oddajati poročil in programov. Več informacij na spletni strani MIZŠ.